Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Spodaj je zbranih nekaj vprašanj, s katerimi se najpogosteje srečujem. Če odgovora na svoje vprašanje niste zasledili med spodaj ponujenimi odgovori, vas vabim, da me kontaktirate. Z veseljem vam bom odgovorila.

Pri risanju portreta so uporabljeni svinčniki Faber Castell različnih trdot. Portreti so risani na 120g papir Fabriano.

Portret lahko narišem brez prisotnosti osebe, ki bo na portretu upodobljena. Za izdelavo portreta potrebujem le fotografije osebe. Pomembno je, da so fotografije kar se da kvalitetne (jasne fotografije z dobro resolucijo). Boljše kot so fotografije, bolj natančno lahko narišem portret.

Pri naročilu portretov se pogosto name obračate tudi z vprašanjem “Kakšen okvir naj izberem?”. Portret, ki ga prejmete, ni uokvirjen – ob naročilu portreta prejmete risbo, za samo uokviritev pa morate poskrbeti sami.

Portret poravnate na podlagi predračuna.

Predračun je mogoče poravnati na dva načina:
– 100% avans takoj po oddaji naročila ali
– 50% avans takoj po oddaji naročila, preostalih 50% zneska po prejemu izdelka.

Informacijo o želenem načinu plačila pripišite ob oddaji naročila oz. ustrezno označite v naročilnici.

Zakaj je potrebno plačati avans?
Portret je unikaten izdelek v katerega je vloženega veliko truda. Stranka z nakazilom dela avansa izkaže resnost, da bo končni izdelek prevzela.

Za izdelavo skupinskih portretov (med katere spada tudi družinski portret) ne potrebujem skupne fotografije. Zadostujejo posamezne fotografije oseb, ki jih nato smiselno združim na portret. Na končnem izdelku zato ni opaziti, da je sestavljen iz posameznih fotografij. Če torej ne razpolagate s skupno fotografijo, mi lahko pošljete fotografije vsakega posameznika.

O portretu z ozadjem govorimo takrat, ko je list papirja v celoti porisan.  V ozadju  portretiranca ni beline, temveč je list v celoti osenčen, zatemnjen ali pa je v ozadju upodobljena scena, ki ste si jo zamislili (narava – pogled na morje, gore, rodni kraj / vzorci / drugo ozadje po vaši želji).

Nič hudega. Če nimate fotografije v digitalni obliki, mi lahko pošljete tudi scan fotografije na materialnem nosilcu. V kolikor nimate možnosti skeniranja, mi lahko fotografijo v fizični obliki pošljete po pošti, nazaj pa jo boste prejeli ob prejemu portreta.

Čas izdelave portreta je odvisen od velikosti portreta, števila oseb na njem, njegove zahtevnosti in seveda tudi od moje trenutne zasedenosti. V kolikor se zanimate za oddajo naročila, predlagam, da me kontaktirate, saj  bom rok izdelave portreta najlažje ocenila glede na trenutno situacijo. Povprečen rok izdelave manjšega portreta (A5, A4, A3), na kateri je ena ali dve osebi, je od 2 do 5 dni. Za izdelavo večjih portretov potrebujem v povprečju od 7 do 21 dni. Če portret nujno potrebujete, me o tem obvestite in s skupnimi močmi bomo poskrbeli, da bo izdelek pravočasno prispel do vas.

Zagotovo izbira okvirja ni zanemarljiva, saj lahko neprimeren okvir kaj hitro zasenči še največjo umetnino. Ravno zato sem se odločila, da vam na hitro navedem najpomembnejše smernice pri izbiri okvirja portreta, risanega s svinčnikom.

Pri izbiri okvirja priporočam enobarvne okvirje umirjenih barv: črna, bela, siva, srebrna. Okvir naj bo preprost, saj je risba dovolj bogata, da izstopa brez prenatrpanega in prenasičenega okvirja. Priporočam izbor okvirja z zasteklitvijo, saj le-ta dodatno ščiti portret pred portretu neprijaznimi vplivi okolja, kot sta vlaga in sonce, ki povzročata rumenenje papirja in bledenje grafita, posledično tudi portreta kot celote. Steklo je zato zelo priporočljivo, saj te dejavnike omili, poleg tega pa portret uokvirjen v steklenem okvirju izgleda mnogo bolj elegantno. Posledično izbira primernega okvirja dvigne tudi samo vrednost portreta. V kolikor želite, da risba v samem okvirju še bolj izstopa, priporočam uporabo tehnike paspartu, pri kateri je portret postavljen v središče okvirja, obdaja pa ga širši rob papirja, kateri ustvari učinek večje osredotočenosti na sam portret.

V kolikor vam izbor okvirja še vedno povzroča težave, se lahko obrnete name in vam bom poskusila priskočiti na pomoč.